Jesteś tutaj: Home » Kobieta » Skuteczna dieta » Interakcje leków z żywnością 

Interakcje leków z żywnością

 

 

 

 

 

 

Interakcje leków  z żywnością- czyli z jakimi produktami nie łączyć leków.

Nie zawsze zdajemy sobie sprawę jak ważną rolę odgrywa żywność i sposób żywienia w terapii lekami. W ostatnich latach wykazano, że wiele powikłań farmakoterapii związanych jest z niekorzystnym działaniem żywności na wchłanianie, metabolizm i wydalanie leków z organizmu. Niektóre z tych interakcji mogą prowadzić do zaburzeń rytmu serca, gwałtownego wzrostu ciśnienia tętniczego krwi albo hipotonii ortostatycznej(obniżenie po trzech minutach od zmiany pozycji z leżącej na stojącą ciśnienia tętniczego krwi).

Działanie żywności na leki może istotnie pogorszyć skuteczność leczenia oraz wydłużyć okres hospitalizacji.Działanie większości leków wiąże się z uwalnianiem leku z tabletek lub kapsułek, z jego wchłanianiem, transportem, dystrybucją oraz wydalaniem leku i jego metabolitów z organizmu. Bardzo ważne są przemiany biochemiczne leku w organizmie. Zakres i szybkość tych przemian warunkują, jaka będzie aktywność powstałych metabolitów leku oraz jaki będzie czas i skuteczność jego działania.Większość składników naszej diety (takich jak: białko, tłuszcze, błonnik, flawonoidy , furanokumaryny, składniki mineralne, witaminy, kofeina, tyramina) mogą modyfikować wchłanianie, biodostępność oraz metabolizm i wydalanie leku z organizmu.

Większość poznanych interakcji pomiędzy żywnością a lekami wiąże się z wchłanianiem leku, jego przemianami biochemicznymi w wątrobie i jelitach, oraz jego wydalaniem. Czasami dochodzi też do kumulacji działania leku i składników żywności, co może skutkować zwielokrotnieniem działania leku. 

Wiele leków, które są przyjmowane przewlekle może mieć niekorzystny wpływ na wchłanianie i trawienie składników pokarmowych, a co za tym idzie- pogarszać stan odżywienia organizmu i w konsekwencji prowadzić do niedożywienia.

Aby uniknąć interakcji pomiędzy lekiem a żywnością należy przestrzegać następujących zasad:

1. Zawsze czytaj ulotkę dołączoną do leku. Skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, jeśli coś Cię niepokoi.

2. Popijaj leki wodą niegazowaną lub przegotowaną.  Herbata, kawa, mleko, zioła mogą zmniejszać wchłanianie leku. Sok grejpfrutowy zaburza metabolizm leku w organizmie.

3. Nie mieszaj leku z posiłkiem ani nie zażywaj go tuż przed, w trakcie lub tuż po jedzeniu, ponieważ może to zmienić działanie leku. Wyjątkiem jest zalecenie lekarza.

4. Nie rozpuszczaj leku w gorącym napoju, gdyż wysoka temperatura może zmniejszyć jego skuteczność.

5. Jeśli posiłek zaburza działanie leku, najlepiej jest go zażyć 1-2 godziny przed lub 2 godziny po posiłku.

6. Nie zażywaj preparatów witaminowo- mineralnych w tym samym czasie co leki- mogą one zaburzać ich wchłanianie.7. Nigdy nie zażywaj leków razem z napojami alkoholowymi.

 
Wpływ składników żywności na zmniejszenie wchłaniania leku:
Błonnik pokarmowy - Leki antydepresyjne (np. Amitryptylina)
Błonnik pokarmowy - Naparstnica (np. Digoxin, Bemecor)
Wapń (Mleko, produkty mleczne) - Tetracyklina, fluorochinolony

Wpływ składników żywności na zwiększenie wchłaniania leku:
Tłuszcz pokarmowy - Preparaty teofiliny (np. Euphyllin)

 
Wpływ składników żywności na metabolizm leku:
Flawonoidy, furanokumaryny - blokery kanału wapniowego (np. Nitrendypina)- Sok grejpfrutowy
Flawonoidy, furanokumaryny – Lowastatyna- Sok grejpfrutowy
Tyramina - Inhibitory MAO (np. phenelzyna, isoniazyd, furazolidon)- sery dojrzewające, kiełbasy typu salami, przejrzałe owoce.

Synergiczne działanie składników żywności i leków:
Kofeina -kawa, napoje typu cola, napoje energetyzujące
Preparaty teofiliny (np. Euphyllin)- napoje energetyzujące

logo

 

Poradnia Dietetyczna DietMed

ul. 11-go Listopada 80 Ostrołęka

tel. 888 661 887

ZAMÓW INDYWIDUALNIE DOBRANĄ DIETĘ PRZEZ INTERNET

www.dietmed.ostroleka.pl

 NASZ FUNPAGE: https://www.facebook.com/pages/Poradnia-Dietetyczna-Dietmed/138180953032570?fref=ts

 

---